25-26 SEPTEMBER
2024

Tekorten aan (micro)nutriënten bij vegetarische en veganistische voeding. (NL)

Volledig programma

Tekorten aan (micro)nutriënten bij vegetarische en veganistische voeding. (NL)

Dr. ir. Eric De Maerteleire, Bio-ingenieur; Doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen

Er zijn risico's verbonden aan het volgen van een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon. Vegetariërs eten geen vlees of vis, maar wel zuivel en eieren. Veganisten eten niets dat afkomstig is van dieren of vissen. Maar dat kan voor een onvolledig voedingspatroon zorgen waarbij op termijn tekorten kunnen optreden aan noodzakelijke elementen die wél in voldoende mate kunnen aangeleverd worden door dierlijke producten (vitaminen, sporenelementen, bepaalde omega-3 vetzuren, volwaardige eiwitten, …). Bovendien bevat een uitsluitend plantaardige voeding storende elementen – men spreekt van antinutriënten – die de opname van bepaalde sporenelementen sterk kunnen afremmen. De combinatie van deze twee factoren kan tot (ernstige) gezondheidsproblemen leiden, zeker bij kinderen maar ook bij zwangere vrouwen en senioren. Deze laatste groep is bijzonder kwetsbaar, mede omdat het fenomeen van ondervoeding hier veel voorkomt. Deze problemen kunnen afgeremd of voorkomen worden door het nemen van goed doordachte voedingssupplementen, die inspelen op bestaande noden en tekorten. In deze lezing wordt een overzicht gegeven van de problemen die kunnen opduiken bij deze twee voedingspatronen en welke supplementen nuttig kunnen zijn zowel preventief als curatief.


Terug Toevoegen aan mijn programma Toevoegen aan agenda 0001-01-01 0001-01-01 Tekorten aan (micro)nutriënten bij vegetarische en veganistische voeding. (NL)

Gelijkaardige events

Encapsulation and embedding of vitamins, minerals, and other active substances by cold extrusion technology. (EN)

BEng. Julia Eichholtz Bachelor of Engineering, Master Student, DIL - German Institute of Food Technology

Meer info Toevoegen aan mijn programma
Enhancing food and feed production through Artificial Intelligence. (EN)

Ir. Lynn Verstrepen BioEngineer, Director Product Management, Bestmix

Meer info Toevoegen aan mijn programma
Wat bepaalt de prijs van grondstoffen en ingrediënten nu en morgen? Een overzicht van mogelijke determinanten. (NL)

Prof. dr. Xavier Gellynck Faculty of Bioscience Engineering, Department of Agricultural Economics, UGent

Meer info Toevoegen aan mijn programma
Voedingssupplementen in België. (NL)

Valerie Vercammen Managing Director, Be-Sup

Meer info Toevoegen aan mijn programma
Is cacaovrije chocolade de duurzame toekomst? (NL)

Ir. Claudia Delbaere General Manager, Cacaolab

Meer info Toevoegen aan mijn programma

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.