30 SEPTEMBER &
1 OKTOBER 2026

WUR heeft leerstoelgroep Nutrition, Metabolism and Genomics

Nieuws

WUR heeft leerstoelgroep Nutrition, Metabolism and Genomics

20/06/2024

Hoe voedingsstoffen de menselijke gezondheid en het metabolisme beïnvloeden

 

Wageningen University & Research (WUR) heeft per april Lydia Afman benoemd tot professor en leerstoelhouder van de leerstoelgroep Nutrition, Metabolism and Genomics binnen de afdeling Humane Voeding en Gezondheid. Prof. dr. Ir. Lydia Afman wil doorgronden hoe voeding en voedingsstoffen werken op moleculair, cel- en orgaanniveau en de menselijke gezondheid en stofwisseling beïnvloeden. “Mijn ambitie met de groep is om meer nadruk te leggen op - en het uitbreiden van - onze translationele aanpak. Dat betekent dat we bevindingen uit diermodellen en celmodellen vertalen naar de mens, en vice versa. In dat laatste geval onderzoeken we inzichten uit de mens verder in dier- en celmodellen.”

 

 

Multidisciplinaire aanpak

Omdat toekomstige onderzoeksuitdagingen een multidisciplinaire aanpak vereisen, benadrukt Afman ook het belang van effectieve samenwerking. “Ik streef ernaar een positieve sfeer te creëren die teamwork, openheid, inclusiviteit en creativiteit stimuleert.” Met haar brede perspectief op het gebied van voeding wil ze verschillende disciplines verbinden en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden ontdekken. Voorafgaand aan haar nieuwe rol was zij universitair hoofddocent bij de afdeling Humane Voeding en Gezondheid aan Wageningen University & Research.

 

 

Pionier op het gebied van nutrigenomics

Sinds haar start als postdoc bij Wageningen University & Research is Afman één van de pioniers geworden in het opkomende gebied van nutrigenomics. Specifiek in de toepassing van nutrigenomics in voedingsinterventiestudies in de mens. Haar complexe en grootschalige voedingsinterventiestudies waarbij mensen uitgebreid gekarakteriseerd werden en waarin de stofwisseling en ontstekingsprocessen in proefpersonen gedetailleerd op moleculair niveau in kaart werden gebracht, leidden tot cruciale nieuwe inzichten.

 

 

Gepersonaliseerde dieet

Ze combineerde die studie met ‘omics’-technieken en sensorgegevens en bestudeerde zo hoe voeding de metabole gezondheidseffecten beïnvloedt. De afgelopen jaren concentreerde haar onderzoek zich daarom op precisievoeding om het potentiële mechanisme achter de variatie in reactie op voeding te ontrafelen en om het meest optimale gepersonaliseerde dieet te ontwikkelen. Dit om de gezondheid te verbeteren en de ontwikkeling van ziekten te voorkomen.

 

www.wur.nl

Gerelateerd nieuws

08/04/2025

“Croky-chips zijn bekend om zijn sterke smaken en knapperigheid. Deze eigenschappen zijn belangrijk, zeker gezien andere merken hun smaakintensiteit onlangs hebben verminderd”, zegt Matilde Taverniers van Roger and Roger.

08/04/2025

“We zijn verheugd om Factory of the Future Award 2025 te ontvangen. Het bevestigt onze inspanningen en motiveert ons om onze reis naar een duurzame en innovatieve toekomst verder te zetten”, beklemtoont Olivier Carlens, Site Manager van Puratos Lummen.

08/04/2025

Binnen het West-Vlaamse expertise- en innovatiecentrum NuHCaS-samenwerkingsverband werken onderzoekers en professionals uit verschillende disciplines in de voedings- en gezondheidssector samen om innovatie en kennisuitwisseling te bevorderen. Ellen Fierens van Flanders’ FOOD meldt dat het de ambitie is om deze samenwerking in 2025 uit te breiden...

08/04/2025

“De waarden van onze investeringsonderneming zijn voortgekomen uit het DNA van de familie Colruyt en haar jarenlange ervaring in duurzaam en op waarden gericht ondernemerschap”, aldus Hilde Van der Straeten, Investment Director van Korys. “We zijn ervan overtuigd dat het soms meer tijd vergt om duurzame waarde te creëren.”

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.