Hoe voedingsstoffen de menselijke gezondheid en het metabolisme beïnvloeden
Wageningen University & Research (WUR) heeft per april Lydia Afman benoemd tot professor en leerstoelhouder van de leerstoelgroep Nutrition, Metabolism and Genomics binnen de afdeling Humane Voeding en Gezondheid. Prof. dr. Ir. Lydia Afman wil doorgronden hoe voeding en voedingsstoffen werken op moleculair, cel- en orgaanniveau en de menselijke gezondheid en stofwisseling beïnvloeden. “Mijn ambitie met de groep is om meer nadruk te leggen op - en het uitbreiden van - onze translationele aanpak. Dat betekent dat we bevindingen uit diermodellen en celmodellen vertalen naar de mens, en vice versa. In dat laatste geval onderzoeken we inzichten uit de mens verder in dier- en celmodellen.”
Multidisciplinaire aanpak
Omdat toekomstige onderzoeksuitdagingen een multidisciplinaire aanpak vereisen, benadrukt Afman ook het belang van effectieve samenwerking. “Ik streef ernaar een positieve sfeer te creëren die teamwork, openheid, inclusiviteit en creativiteit stimuleert.” Met haar brede perspectief op het gebied van voeding wil ze verschillende disciplines verbinden en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden ontdekken. Voorafgaand aan haar nieuwe rol was zij universitair hoofddocent bij de afdeling Humane Voeding en Gezondheid aan Wageningen University & Research.
Pionier op het gebied van nutrigenomics
Sinds haar start als postdoc bij Wageningen University & Research is Afman één van de pioniers geworden in het opkomende gebied van nutrigenomics. Specifiek in de toepassing van nutrigenomics in voedingsinterventiestudies in de mens. Haar complexe en grootschalige voedingsinterventiestudies waarbij mensen uitgebreid gekarakteriseerd werden en waarin de stofwisseling en ontstekingsprocessen in proefpersonen gedetailleerd op moleculair niveau in kaart werden gebracht, leidden tot cruciale nieuwe inzichten.
Gepersonaliseerde dieet
Ze combineerde die studie met ‘omics’-technieken en sensorgegevens en bestudeerde zo hoe voeding de metabole gezondheidseffecten beïnvloedt. De afgelopen jaren concentreerde haar onderzoek zich daarom op precisievoeding om het potentiële mechanisme achter de variatie in reactie op voeding te ontrafelen en om het meest optimale gepersonaliseerde dieet te ontwikkelen. Dit om de gezondheid te verbeteren en de ontwikkeling van ziekten te voorkomen.
Collageenpeptiden winnen steeds meer aan populariteit bij het verbeteren van de schoonheid. “Hier is echter nog veel nood aan de bewustwording van de consument en de voorlichting door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg”, zegt Tess Plaquet van Rousselot.
Binnen zijn doctoraat onderzocht Michiel Schreurs aan de KU Leuven hoe we AI ook kunnen toepassen om de smaak van voeding te voorspellen en begrijpen; waar beter te beginnen dan bij Belgische bieren. Hij steekt van wal met allereerst algemene conclusies over Artificiële Intelligentie en machine learning in de praktijk.
De chocolade-industrie staat voor een ongekende uitdaging. Klimaatverandering en jarenlange ondermaatse investeringen in cacaoplantages hebben de cacaoprijzen het afgelopen jaar drastisch de hoogte ingejaagd.
Het seminarprogramma van Intrafood:24 omvat twee actuele thema’s: ‘Toepassing van AI bij productontwikkeling’ en ‘Hedendaagse, gezonde nutritionele concepten met duurzame natuurlijke ingrediënten’, licht professor Koen Dewettinck (UGent) alvast een en ander toe bij deze editie van de Intrafood-beurs die doorgaat op 25 en 26 september 2024.