“We stellen vast dat er een groeiende vraag is naar voeding op maat, onder meer door de vergrijzing van de bevolking. Lekkere en aangepaste voeding is essentieel in iedere levensfase”, zegt Jean de Bethune van de POM West-Vlaanderen, mede-initiatiefnemer van het nieuwe wetenschapscentrum Food Innovation Park.
“Voeding moet zorgen dat mensen gezond blijven, preventief en curatief”, zegt Jean de Bethune, voorzitter van de POM West-Vlaanderen. Het Food Innovation Park is een samenwerking met Flanders’ FOOD en Hogeschool Vives. “Voeding is bovendien heel belangrijk voor mensen die (chronische) aandoeningen hebben. Het gaat erom bedrijven kansen te geven door in te spelen op de markt dankzij toegepast onderzoek.” De ambitie van het nieuwe wetenschapscentrum in Roeselare is vooral het mobiliseren van kleine en middelgrote ondernemingen. Dit moet resulteren in de ontwikkeling van innovatieve producten. Het streven is ook het aangaan van samenwerkingen met internationale netwerken in de voedings- en de gezondheids- en zorgsector. Het nieuwe Food Innovation Park wil een open huis zijn voor alle betrokkenen.
Food Research en Development Hall
Het onderzoekgebouw omvat twee bouwlagen, goed voor in totaal duizend vierkante meter. De Food Research en Development Hall bestaat momenteel uit een state-of-the-art grootkeuken en een MicroWave Pilot voor academisch onderzoek en het testen van nieuwe microgolftechnologieën voor pasteuriseren, voorgaren en bakken en drogen van voedingsproducten en ingrediënten. In het gebouw zijn ook nieuwe labo’s van de Hogeschool Vives onder gebracht voor sensorisch, nutritioneel en microbiologisch onderzoek. Er is ook een fitnessruimte gericht op onderzoek naar het effect van voeding op de lichaamsamenstelling en gezondheidsparameters van de mens.
PROOF-project
Het eerste gebouw van het wetenschapsgebouw, dat op 1 maart dit jaar werd geopend, is een realisatie van het PROOF-project, ingediend binnen het Interreg Vlaanderen-Nederlandprogramma. POM West-Vlaanderen is projectleider.
Collageenpeptiden winnen steeds meer aan populariteit bij het verbeteren van de schoonheid. “Hier is echter nog veel nood aan de bewustwording van de consument en de voorlichting door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg”, zegt Tess Plaquet van Rousselot.
Binnen zijn doctoraat onderzocht Michiel Schreurs aan de KU Leuven hoe we AI ook kunnen toepassen om de smaak van voeding te voorspellen en begrijpen; waar beter te beginnen dan bij Belgische bieren. Hij steekt van wal met allereerst algemene conclusies over Artificiële Intelligentie en machine learning in de praktijk.
De chocolade-industrie staat voor een ongekende uitdaging. Klimaatverandering en jarenlange ondermaatse investeringen in cacaoplantages hebben de cacaoprijzen het afgelopen jaar drastisch de hoogte ingejaagd.
Het seminarprogramma van Intrafood:24 omvat twee actuele thema’s: ‘Toepassing van AI bij productontwikkeling’ en ‘Hedendaagse, gezonde nutritionele concepten met duurzame natuurlijke ingrediënten’, licht professor Koen Dewettinck (UGent) alvast een en ander toe bij deze editie van de Intrafood-beurs die doorgaat op 25 en 26 september 2024.