25-26 SEPTEMBER
2024

Voedingssupplementen vullen normale voeding aan

Nieuws

Voedingssupplementen vullen normale voeding aan

14/03/2024

“Voedingssupplementen zijn wettelijk goed omkaderde, veilige producten. Voor deze op de markt mogen, moet een notificatiedossier worden ingediend bij de FOD Gezondheid”, benadrukt Valerie Vercammen van beroepsfederatie be-sup.

 

“Onze eerste bron van nutriënten is een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding. Uit de laatste voedselconsumptiepeilingen blijkt onder meer een extreem lage consumptie van groenten en fruit. De Belgische consument riskeert tekorten aan cruciale nutriënten.” Voedingssupplementen worden als aanvulling op de normale voeding gebruikt. Ze dragen bij tot een goede gezondheid dankzij hun fysiologische en nutritionele werking. De Belgische markt van voedingssupplementen bedraagt een half miljard euro. Be-sup wil de geloofwaardigheid en het imago van voedingssupplementen verdedigen en het vertrouwen in veilige, kwalitatieve producten ondersteunen. Meer dan 160 leden vertegenwoordigen de hele keten van het voedingssupplement: van innovatie, over creatie, productie, verdeling en kwaliteitscontrole, vat haar directeur Valerie Vercammen de missie van de beroepsfederatie samen.

 

 

Voedselconsumptiepeilingen

Uit de laatste VCP van Sciensano bleek dat slechts 5% van de bevolking tussen 3 en 64 jaar voldoende groenten eet, en 9% eet voldoende fruit. “We wachten vol ongeduld op de nieuwe voedselconsumptiepeiling (VCP) 2024 van Sciensano (de wetenschapsinstantie voor gezondheid en milieu in België). Door de slechte eetgewoontes riskeert de consument tekorten aan essentiële nutriënten. Een voedingssupplement kan in dat geval aangeraden zijn.

 

De crisis had weinig impact op onze sector. Dit verklaren wij door de rationele keuze van de Belgen voor bepaalde types voedingssupplementen: vooral multivitamines, vitamines en mineralen, probiotica, voedingssupplementen die een positieve invloed hebben bij stress.

 

 

Apotheek verkoper voedingssupplementen

Voedingssupplementen worden het meest verkocht in apotheken, een marktaandeel van bijna 70%, weet Vercammen. Internetaankopen vertegenwoordigen 15,7% van de aankopen: maar van die 15,7% wordt 80% bij internetapotheken verkocht.  

 

Alvorens een voedingssupplement mag worden verkocht, moet het eerst worden genotificeerd bij de FOD Gezondheid.  Dit is de pre-market controle. Dat betekent dat het product door de Belgische autoriteiten is nagekeken, waarna het een NUT/PL/AS-nummer toegekend krijgt naargelang het nutriënten (NUT, vitaminen en/of mineralen), planten (PL) en/of andere stoffen (AS) bevat. “In België worden voedingssupplementen gereglementeerd door drie specifieke koninklijke besluiten. KB 30 mei 2021 geldt voor nutriënten (vitaminen en mineralen); KB 31 augustus 2021 geldt voor planten en KB 29 augustus voor andere stoffen (andere dan nutriënten of planten, die een nutritioneel of fysiologisch effect hebben)”, vervolgt Vercammen. “Het FAVV, Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen staat in voor de post-market controles: bij de producenten of verdelers, maar ook in de verkooppunten.”

 

 

Zeven geboden voor de consument

  1. Eet gezond, gevarieerd en evenwichtig en beweeg meer;
  2. Gebruik enkel de in Europa (of België) toegelaten producten;
  3. Lees aandachtig de verpakking en/of bijsluiter en volg de raadgevingen;
  4. Volg altijd het advies van je arts of gezondheidsprofessional;
  5. Indien je combinaties neemt van verschillende voedingssupplementen, vraag dan advies aan je arts, apotheker of gezondheidsprofessional;
  6. Indien je medicatie neemt of ziek bent, vraag dan altijd advies aan je behandelende arts, apotheker of je gezondheidsprofessional omtrent het tegelijk innemen met supplementen;
  7. Leef niet met tekorten, ook al lijk je er geen nadeel van te ondervinden. Zorg ervoor dat je weet voor welke tekorten je gevoelig bent.  Check jaarlijks je bloedwaarden voor vitaminen en mineralen.

 

www.be-sup.be

Gerelateerd nieuws

19/09/2024

Collageenpeptiden winnen steeds meer aan populariteit bij het verbeteren van de schoonheid. “Hier is echter nog veel nood aan de bewustwording van de consument en de voorlichting door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg”, zegt Tess Plaquet van Rousselot.

19/09/2024

Binnen zijn doctoraat onderzocht Michiel Schreurs aan de KU Leuven hoe we AI ook kunnen toepassen om de smaak van voeding te voorspellen en begrijpen; waar beter te beginnen dan bij Belgische bieren. Hij steekt van wal met allereerst algemene conclusies over Artificiële Intelligentie en machine learning in de praktijk.

19/09/2024

De chocolade-industrie staat voor een ongekende uitdaging. Klimaatverandering en jarenlange ondermaatse investeringen in cacaoplantages hebben de cacaoprijzen het afgelopen jaar drastisch de hoogte ingejaagd.

19/09/2024

Het seminarprogramma van Intrafood:24 omvat twee actuele thema’s: ‘Toepassing van AI bij productontwikkeling’ en ‘Hedendaagse, gezonde nutritionele concepten met duurzame natuurlijke ingrediënten’, licht professor Koen Dewettinck (UGent) alvast een en ander toe bij deze editie van de Intrafood-beurs die doorgaat op 25 en 26 september 2024.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.