Als stichtend lid van het Instituut "Brood & Gezondheid" zal Unifa samen met de andere leden in 2024-2025 aandacht besteden aan volkoren en eiwitten. Daarnaast staat ook duurzaamheid op de agenda.
"Dit werd onder andere ook recent aangepast in de statuten van het Instituut", zegt voorzitter Nathalie De Grauwe trots. "Verder werken we samen met andere betrokken federaties aan een aanpassing van de huidige broodwetgeving."
Unifa, opgericht in 1956, is de vereniging van Belgische fabrikanten en importeurs van grondstoffen voor bakkerij, patisserie, chocolatiers en ijsbereiders. Tien jaar geleden was deze organisatie één van de stichtende leden van het Instituut Brood en Gezondheid. Andere stichtende leden zijn KVBM (de maalderijen) en FGBB (de grote Belgische bakkerijen). “Ons doel is het opbouwen en delen van wetenschappelijke kennis omtrent brood en gezondheid voor de sectoren en de consument”, verduidelijkt Unifa-voorzitter Nathalie De Grauwe.
“Het Instituut werd met name opgericht om een antwoord te geven op negatieve maar ook foutieve berichtgeving. Nu zegt één op de twee Belgen meer kennis te hebben over de gezondheid van broodproducten, mede dankzij twee Europese campagnes.” De Grauwe verwijst naar de imagocampagne “Brood, goed verhaal” in de periode 2022-2024 in navolging van de vorige campagne in 2018-2020. De coördinatie van deze campagnes was in handen van het Instituut, samen met het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC).
Volkoren en eiwitten
“Voor 2024-2025 blijven we aandacht besteden aan volkoren. Slechts 5% van de wereldbevolking krijgt dagelijks voldoende vezels binnen. Brood is een belangrijke bron van vezels en kan bij deze aanbevolen dagelijkse inname helpen”, vervolgt De Grauwe. “Brood is ook een belangrijke bron van eiwitten.” Een pluspunt is dat deze eiwitten plantaardig zijn en passen binnen de eiwittransitie. Bovendien hebben de voedingsstoffen in de hele graankorrel hebben gezamenlijk een gunstig effect op je gezondheid. Dat komt omdat de graankorrel eigenlijk het zaadje is waaruit een nieuwe plant kan groeien.
Duurzaamheid
"Naast gezondheid zet Unifa ook duurzaamheid voorop", vervolgt De Grauwe. We trachten ook hier kennis en informatie te verzamelen en te delen met onze leden. Webinars rond relevante duurzaamheidsprojecten worden gevolgd. En recent werd Charles Snoeck van 'Beyond Chocolate' uitgenodigd voor onze Algemene Vergadering als gastspreker om dit geweldige project toe te lichten alsook hun realisaties tot op heden.
Update broodwetgeving
De nood aan een update van de Belgische broodwetgeving -die uit 1985 komt- komt voort uit innovaties en trends. “Een concreet voorbeeld betreft desembrood. In tegenstelling tot Frankrijk en Nederland is er in ons land geen duidelijke wetgeving die betrekking heeft op desembrood.” De eerste gesprekken rond de aanpassing van deze wetgeving hebben ondertussen al plaatsgevonden met de verschillende actoren en federaties rond de tafel. "Unifa hoopt samen met alle betrokken partijen tot een akkoord te komen, waarbij de broodwetgeving dan voortaan traditie binnen onze sector combineert met innovaties en noden van vandaag", besluit de voorzitter van Unifa.
Collageenpeptiden winnen steeds meer aan populariteit bij het verbeteren van de schoonheid. “Hier is echter nog veel nood aan de bewustwording van de consument en de voorlichting door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg”, zegt Tess Plaquet van Rousselot.
Binnen zijn doctoraat onderzocht Michiel Schreurs aan de KU Leuven hoe we AI ook kunnen toepassen om de smaak van voeding te voorspellen en begrijpen; waar beter te beginnen dan bij Belgische bieren. Hij steekt van wal met allereerst algemene conclusies over Artificiële Intelligentie en machine learning in de praktijk.
De chocolade-industrie staat voor een ongekende uitdaging. Klimaatverandering en jarenlange ondermaatse investeringen in cacaoplantages hebben de cacaoprijzen het afgelopen jaar drastisch de hoogte ingejaagd.
Het seminarprogramma van Intrafood:24 omvat twee actuele thema’s: ‘Toepassing van AI bij productontwikkeling’ en ‘Hedendaagse, gezonde nutritionele concepten met duurzame natuurlijke ingrediënten’, licht professor Koen Dewettinck (UGent) alvast een en ander toe bij deze editie van de Intrafood-beurs die doorgaat op 25 en 26 september 2024.