25-26 SEPTEMBER
2024

The ProteInn Club versnelt innovatie duurzamere eiwitten

Nieuws

The ProteInn Club versnelt innovatie duurzamere eiwitten

26/10/2023

The ProteInn Club informeert, faciliteert en versnelt de ontwikkeling van bedrijven rond fermentatie-gebaseerde eiwitten. ‘De ontwikkelingen bieden hen veel opportuniteiten’, zegt Karen Verstraete van ILVO. Ze gaat ook in op enkele uitdagingen.

 

 

The ProteInn Club levert kennis en antwoorden aan bedrijven die kansen willen grijpen en de uitdagingen in de waardeketen voor duurzamere eiwitten aan willen gaan. ‘De club wil dit bereiken door het faciliteren van innovaties en het versnellen van de ontwikkeling van een uniek ecosysteem rond fermentatie-gebaseerde proteïnen’, zegt Karen Verstraete van ILVO. Initiatiefnemers van de ProteInn Club zijn Bio Base Europe Pilot Plant, UGent, CAPTURE (strategisch samenwerkingsverband tussen UGent, UA, VUB en VITO), ILVO en Food Pilot (de samenwerking tussen ILVO en Flanders’ FOOD).

 

Ecosysteem

Het ecosysteem bestaat uit grondstofleveranciers, biotechbedrijven, voedings- en voederbedrijven en technologieproviders die werken aan de eiwittransitie, uitstekende kennisinstituten en pilootfaciliteiten van wereldklasse voor onderzoek en ontwikkeling. Inmiddels zijn er al 33 bedrijven lid van The ProteInn Club.  

 

Fermentatie

Door fermentatie kunnen twee types eiwitten worden geproduceerd, namelijk biomassa-eiwitten en precisie-eiwitten. De productie van de eerste soort houdt in dat de volledige biomassa, rijk aan eiwitten geoogst wordt.

 

Voor precisie-eiwitten kunnen micro-organismen via genetische modificatie worden aangezet een welbepaald eiwit aan te maken. De eiwitten dragen bij aan de smaak, de kleur en de voedingswaarde in plantaardige alternatieve producten.

 

Uiteenlopende uitdagingen

Naast wetgeving en regelgeving voor ingrediënten, food en feed producten waarbij micro-organismen worden ingezet voor de productie van eiwitten, zijn er heel wat technische en systemische uitdagingen. Verstraete verwijst naar de procesoptimalisatie en de opschaling van de productie van de eiwitten. Het gaat hier om het proces efficiënter, duurzamer en goedkoper te maken.

 

 

‘De focus ligt op het verhogen van de opbrengst, de productiviteit en zuiverheidsgraad. Ook moet goed naar de kosten gekeken worden, inclusief bij het opzuiveren van de eiwitten na de fermentatie’. De downstream processing omvat het uit de fermentatietank halen van de eiwitten door centrifugeren en drogen van de eiwitten. ‘Rekening moet gehouden worden met de delicaatheid van eiwitten, soms is denatureren wel gewenst’, merkt Verstraete op.

 

Economische haalbaarheid 

Ze laat nog weten dat The ProteInn Club het kostenmodel wil analyseren om de economische duurzaamheid te kennen, rekening houdend met de grondstoffen, productiekosten, en de verkoopprijs. Voorop staat een balans te vinden tussen de mate van ecologische duurzaamheid, de kost van de grondstoffen en de marktprijs. Bij VLAIO is hiervoor een Coock-project ingediend.  

 

 

Levenscyclusanalyse

Een levenscyclusanalyse ligt voor de hand voor het bepalen van de ecologische voetafdruk van de waardeketen. Deze analyse berekent de totale milieubelasting van een product gedurende de hele levenscyclus, dus inclusief de winning van de benodigde grondstoffen, productie, transport, gebruik en afvalverwerking. Omdat bij elke stap in de waardeketen keuzes worden gemaakt die een andere impact hebben, is de analyse specifiek. Geconsolideerde data bestaan niet, waardoor accurate data gegenereerd zullen moeten worden.

 

https://theproteinnclub.eu/

Gerelateerd nieuws

19/09/2024

Collageenpeptiden winnen steeds meer aan populariteit bij het verbeteren van de schoonheid. “Hier is echter nog veel nood aan de bewustwording van de consument en de voorlichting door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg”, zegt Tess Plaquet van Rousselot.

19/09/2024

Binnen zijn doctoraat onderzocht Michiel Schreurs aan de KU Leuven hoe we AI ook kunnen toepassen om de smaak van voeding te voorspellen en begrijpen; waar beter te beginnen dan bij Belgische bieren. Hij steekt van wal met allereerst algemene conclusies over Artificiële Intelligentie en machine learning in de praktijk.

19/09/2024

De chocolade-industrie staat voor een ongekende uitdaging. Klimaatverandering en jarenlange ondermaatse investeringen in cacaoplantages hebben de cacaoprijzen het afgelopen jaar drastisch de hoogte ingejaagd.

19/09/2024

Het seminarprogramma van Intrafood:24 omvat twee actuele thema’s: ‘Toepassing van AI bij productontwikkeling’ en ‘Hedendaagse, gezonde nutritionele concepten met duurzame natuurlijke ingrediënten’, licht professor Koen Dewettinck (UGent) alvast een en ander toe bij deze editie van de Intrafood-beurs die doorgaat op 25 en 26 september 2024.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.