“De uitdagingen van de aardappeltelers zijn de uitdagingen van ons.” Aan het woord is Leon Boer, directeur agro & supply chain bij Farm Frites. De aardappelproductenproducent heeft 5 productielocaties, waaronder één in Lommel in België. “Minstens even belangrijk als de energiekosten is de productefficiëntie in de keten.”
De grootste uitdagingen, het droge seizoen en Oekraïne-crisis zijn over het hoogtepunt heen. De energiekosten zijn daarentegen nog steeds op een hoog niveau. “We moeten versneld omschakelen naar meer hernieuwbare energiebronnen”, zegt Leon Boer, directeur agro & supply chain bij Farm Frites. De tweede belangrijke uitdaging is de Europese Green Deal die het de aardappeltelers niet gemakkelijker maakt. Boer noemt in het bijzonder de braaklegging, de biodiversificatie van de akkers en de nitraatrichtlijn die volgend jaar van kracht zal zijn. Aardappelen moeten vanaf 2023 vroeger geoogst zijn om nog vanggewassen in te kunnen zaaien. Dit gaat ten koste van het opbrengstpotentieel.
Uitdaging in de keten
“De uitdagingen van de aardappeltelers zijn de uitdagingen van ons, omdat aardappelen 100% onze grondstof zijn”, benadrukt Boer. “We zitten in een markt die na de covid-crisis weer groeiend is na een terugval in die periode.” Het volstaat niet alleen aardappelen in te voeren, er moeten uit huidige regio’s aardappelen met een hogere opbrengst komen. “Nieuwe efficiënte gebieden zullen ontdekt moeten worden. Misschien zijn deze al ontdekt, maar moeten de aardappelen alleen nog ontgonnen worden”, zegt de agro & supply directeur van Farm Frites. “Op alleen maar Noordwest-Europa, de VS en Canada moeten we in de keten niet vertrouwen.”
Innovaties
Innovaties vinden volgens Boer continu plaats in de fabrieken Lommel en in Oudenhoorn in Zuid-Holland. Farm Frites ontwikkelt samen met haar leveranciers duurzamere productielijnen en installaties, waardoor bespaard wordt op water (79.773 m3 water in 2018-2021) en energie. Meer dan 99% van de aardappel wordt gebruikt of hergebruikt. De knollen van de aardappelen worden verwerkt tot veevoer of vergist voor duurzame energieproductie. De groep gebruikte in 2021 60.350 MWh duurzame energie. Binnen het HIP-project in Nederland werkt het voedingsbedrijf samen met aardappelbedrijven, aardappelkwekers en kennisinstellingen aan de verbetering van de opbrengst van aardappelrassen. “Hier bevinden we ons nog in een moeilijk vaarwater. Enerzijds omdat meer aardappelen op minder grond geteeld moeten worden onder moeilijkere omstandigheden (klimaatverandering en Green Deal 2023) en dan hebben we een type aardappel met een verbeterde opbrengst en een verbeterde consistentie van de aardappel. We hebben al eens een doorbraak gehad in andere gewassen, zoals suikerbieten: tot het jaar 2000 was de opbrengst 60 duizend kilogram per hectare. Nu is de opbrengst 100 duizend kilogram. Aan zo’n stap hebben we ook in de aardappelteelt behoefte.”
“Croky-chips zijn bekend om zijn sterke smaken en knapperigheid. Deze eigenschappen zijn belangrijk, zeker gezien andere merken hun smaakintensiteit onlangs hebben verminderd”, zegt Matilde Taverniers van Roger and Roger.
“We zijn verheugd om Factory of the Future Award 2025 te ontvangen. Het bevestigt onze inspanningen en motiveert ons om onze reis naar een duurzame en innovatieve toekomst verder te zetten”, beklemtoont Olivier Carlens, Site Manager van Puratos Lummen.
Binnen het West-Vlaamse expertise- en innovatiecentrum NuHCaS-samenwerkingsverband werken onderzoekers en professionals uit verschillende disciplines in de voedings- en gezondheidssector samen om innovatie en kennisuitwisseling te bevorderen. Ellen Fierens van Flanders’ FOOD meldt dat het de ambitie is om deze samenwerking in 2025 uit te breiden...
“De waarden van onze investeringsonderneming zijn voortgekomen uit het DNA van de familie Colruyt en haar jarenlange ervaring in duurzaam en op waarden gericht ondernemerschap”, aldus Hilde Van der Straeten, Investment Director van Korys. “We zijn ervan overtuigd dat het soms meer tijd vergt om duurzame waarde te creëren.”