25-26 SEPTEMBER
2024

Magnesiumchloride (MgCl2) is een gezond, innovatief alternatief voor zout

Nieuws

Magnesiumchloride (MgCl2) is een gezond, innovatief alternatief voor zout

20/06/2024

Natuurlijk magnesiumchloride (MgCl2) is een gezond, innovatief alternatief voor natriumchloride (NaCl), in de volksmond zout. Nedmag bracht dit in februari op de markt. Applicatietechnoloog Jetze Wijnia bespreekt de voordelen. “Het ingrediënt, dan wel additief, is niet alleen natuurlijk, het is in staat de hoeveelheid natrium in voedingsproducten tot 40% te reduceren. Ook heeft het ingrediënt gezondheidsvoordelen.”

 

Nedmag wil in de eerste plaats een actieve bijdrage leveren aan de oproep van de World Health Organization (WHO) om minder natrium te nuttigen. “Het magnesiumchloride maakt deel uit van het Pure Health & Earth assortiment van Nedmag”, zegt Jetze Wijnia, senior food application technologist. “Nedmag wint het magnesiumzout uit een unieke zoutlaag, bijna tweeduizend meter onder de grond bij Veendam in het noordoosten van Nederland. Deze zoutlaag is het restant van de voormalige Zechsteinzee. Het mineraal wordt foodgrade geproduceerd om het als ingrediënt of additief toe te kunnen passen.”

 

 

Natriumreductie

Nedmag zet met magnesiumchloride vooral in op natriumreductie en magnesiumverrijking in voeding. Wijnia: “In samenwerking met diverse partijen in de Nederlandse bakkerij-industrie is een nieuw bakkerszout in ontwikkeling: lager in natrium en verrijkt met magnesium. Afhankelijk van de recepturen kan het vervangen van natriumchloride door magnesiumchloride tot tientallen procenten in zuivel, brood en vlees/vegaproducten.

 

Bij een reductie van meer dan 25% natriumchloride kunnen interessante claims met betrekking tot natriumreductie gevoerd worden, zoals ‘low in sodium’. “We zien nu ook dat magnesiumchloride ingezet wordt om de Nutri-Score van producten te verbeteren. Productontwikkelaars in de levensmiddelenindustrie zijn druk bezig om door bijvoorbeeld vetverlaging en vezeltoevoeging de Nutri-Score van een levensmiddel te verbeteren. Door daarbij ook magnesiumchloride te gebruiken voor natriumreductie, kan de Nutri-Score in bepaalde gevallen zelfs twee stappen omlaag gebracht worden, bijvoorbeeld van D naar B bij hybride vleesproducten.

 

 

Magnesiumverrijking

Magnesiumverrijking biedt ook een gezondheidsvoordeel. Zo draagt magnesium onder meer bij aan het behoud van sterke botten en sterke spieren. Wijnia: “Eerder dit jaar ontwikkelde Nedmag in samenwerking met kaasmakerij Slob een met magnesium verrijkte kaas, die de naam Veendammer kreeg. Deze kaas bevat 120 milligram magnesium per 100 gram kaas, wat gelijk staat aan 32% van de geadviseerde dagelijkse inname aan magnesium.”

 

 

Meer voordelen

Er zijn nog meer pluspunten. Wijnia: “Nu wij intensief samenwerken met productontwikkelaars in de levensmiddelenindustrie, ontdekken we steeds meer interessante eigenschappen van magnesiumchloride. Door de hoge ionsterkte is magnesiumchloride tevens zeer geschikt voor conservering in rauwe producten, zoals vis, vlees en kaas. Ook werkt magnesiumchloride net als gewoon zout als smaakversterker in soepen en sauzen, waardoor je nog makkelijker het natrium kunt reduceren aangezien magnesiumchloride zeer goed wateroplosbaar is. Het gebruik in gezondheidsvoeding en zeker ook sportdranken ligt daarom voor de hand.”

Gerelateerd nieuws

19/09/2024

Collageenpeptiden winnen steeds meer aan populariteit bij het verbeteren van de schoonheid. “Hier is echter nog veel nood aan de bewustwording van de consument en de voorlichting door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg”, zegt Tess Plaquet van Rousselot.

19/09/2024

Binnen zijn doctoraat onderzocht Michiel Schreurs aan de KU Leuven hoe we AI ook kunnen toepassen om de smaak van voeding te voorspellen en begrijpen; waar beter te beginnen dan bij Belgische bieren. Hij steekt van wal met allereerst algemene conclusies over Artificiële Intelligentie en machine learning in de praktijk.

19/09/2024

De chocolade-industrie staat voor een ongekende uitdaging. Klimaatverandering en jarenlange ondermaatse investeringen in cacaoplantages hebben de cacaoprijzen het afgelopen jaar drastisch de hoogte ingejaagd.

19/09/2024

Het seminarprogramma van Intrafood:24 omvat twee actuele thema’s: ‘Toepassing van AI bij productontwikkeling’ en ‘Hedendaagse, gezonde nutritionele concepten met duurzame natuurlijke ingrediënten’, licht professor Koen Dewettinck (UGent) alvast een en ander toe bij deze editie van de Intrafood-beurs die doorgaat op 25 en 26 september 2024.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.