Natuurlijk magnesiumchloride (MgCl2) is een gezond, innovatief alternatief voor natriumchloride (NaCl), in de volksmond zout. Nedmag bracht dit in februari op de markt. Applicatietechnoloog Jetze Wijnia bespreekt de voordelen. “Het ingrediënt, dan wel additief, is niet alleen natuurlijk, het is in staat de hoeveelheid natrium in voedingsproducten tot 40% te reduceren. Ook heeft het ingrediënt gezondheidsvoordelen.”
Nedmag wil in de eerste plaats een actieve bijdrage leveren aan de oproep van de World Health Organization (WHO) om minder natrium te nuttigen. “Het magnesiumchloride maakt deel uit van het Pure Health & Earth assortiment van Nedmag”, zegt Jetze Wijnia, senior food application technologist. “Nedmag wint het magnesiumzout uit een unieke zoutlaag, bijna tweeduizend meter onder de grond bij Veendam in het noordoosten van Nederland. Deze zoutlaag is het restant van de voormalige Zechsteinzee. Het mineraal wordt foodgrade geproduceerd om het als ingrediënt of additief toe te kunnen passen.”
Natriumreductie
Nedmag zet met magnesiumchloride vooral in op natriumreductie en magnesiumverrijking in voeding. Wijnia: “In samenwerking met diverse partijen in de Nederlandse bakkerij-industrie is een nieuw bakkerszout in ontwikkeling: lager in natrium en verrijkt met magnesium. Afhankelijk van de recepturen kan het vervangen van natriumchloride door magnesiumchloride tot tientallen procenten in zuivel, brood en vlees/vegaproducten.
Bij een reductie van meer dan 25% natriumchloride kunnen interessante claims met betrekking tot natriumreductie gevoerd worden, zoals ‘low in sodium’. “We zien nu ook dat magnesiumchloride ingezet wordt om de Nutri-Score van producten te verbeteren. Productontwikkelaars in de levensmiddelenindustrie zijn druk bezig om door bijvoorbeeld vetverlaging en vezeltoevoeging de Nutri-Score van een levensmiddel te verbeteren. Door daarbij ook magnesiumchloride te gebruiken voor natriumreductie, kan de Nutri-Score in bepaalde gevallen zelfs twee stappen omlaag gebracht worden, bijvoorbeeld van D naar B bij hybride vleesproducten.
Magnesiumverrijking
Magnesiumverrijking biedt ook een gezondheidsvoordeel. Zo draagt magnesium onder meer bij aan het behoud van sterke botten en sterke spieren. Wijnia: “Eerder dit jaar ontwikkelde Nedmag in samenwerking met kaasmakerij Slob een met magnesium verrijkte kaas, die de naam Veendammer kreeg. Deze kaas bevat 120 milligram magnesium per 100 gram kaas, wat gelijk staat aan 32% van de geadviseerde dagelijkse inname aan magnesium.”
Meer voordelen
Er zijn nog meer pluspunten. Wijnia: “Nu wij intensief samenwerken met productontwikkelaars in de levensmiddelenindustrie, ontdekken we steeds meer interessante eigenschappen van magnesiumchloride. Door de hoge ionsterkte is magnesiumchloride tevens zeer geschikt voor conservering in rauwe producten, zoals vis, vlees en kaas. Ook werkt magnesiumchloride net als gewoon zout als smaakversterker in soepen en sauzen, waardoor je nog makkelijker het natrium kunt reduceren aangezien magnesiumchloride zeer goed wateroplosbaar is. Het gebruik in gezondheidsvoeding en zeker ook sportdranken ligt daarom voor de hand.”
“Croky-chips zijn bekend om zijn sterke smaken en knapperigheid. Deze eigenschappen zijn belangrijk, zeker gezien andere merken hun smaakintensiteit onlangs hebben verminderd”, zegt Matilde Taverniers van Roger and Roger.
“We zijn verheugd om Factory of the Future Award 2025 te ontvangen. Het bevestigt onze inspanningen en motiveert ons om onze reis naar een duurzame en innovatieve toekomst verder te zetten”, beklemtoont Olivier Carlens, Site Manager van Puratos Lummen.
Binnen het West-Vlaamse expertise- en innovatiecentrum NuHCaS-samenwerkingsverband werken onderzoekers en professionals uit verschillende disciplines in de voedings- en gezondheidssector samen om innovatie en kennisuitwisseling te bevorderen. Ellen Fierens van Flanders’ FOOD meldt dat het de ambitie is om deze samenwerking in 2025 uit te breiden...
“De waarden van onze investeringsonderneming zijn voortgekomen uit het DNA van de familie Colruyt en haar jarenlange ervaring in duurzaam en op waarden gericht ondernemerschap”, aldus Hilde Van der Straeten, Investment Director van Korys. “We zijn ervan overtuigd dat het soms meer tijd vergt om duurzame waarde te creëren.”