“Binnen het ‘Just Transition’-traject van federaal minister Khattabi ligt voor de voedingssector de prioriteit op bijvoorbeeld meer milieuvriendelijke methodes en processen en het bestrijden van voedselverspilling”, zegt Ann Nachtergaele van Fevia.
De federale minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en de Green Deal, Zakia Khattabi identificeert landbouw en voeding als een van de belangrijke thema’s in haar ‘Just Transition’-traject. Academici, overheden, burgers en het maatschappelijk middenveld werden geconsulteerd. Een van de conclusies: voedingssystemen staan steeds meer onder druk door de klimaatverandering. Hierdoor zijn er periodes waar de voedingsproductie, de agrovoedingsketen en de voedselzekerheid in gedrang komen. “Om de doelstellingen voor klimaatneutraliteit tegen 2050 te behalen, moeten alle Belgische sectoren hun inspanningen verhogen”, zegt Ann Nachtergaele, beleidsdirecteur voedselproductie en -consumptie van de federatie van de Belgische voedingsindustrie.
Duurzaamheidsroadmap
“Als voedingsindustrie hebben wij niet gewacht op deze conferentie om onze verantwoordelijkheid te nemen”, vervolgt Nachtergaele. “Sinds jaren nemen onze bedrijven talrijke initiatieven om minder water te gebruiken, minder voedselverlies in onze bedrijven te hebben en ook de CO2 voetafdruk van onze productie te verkleinen.”
In de roadmap voor een duurzamere voedingsindustrie heeft de federatie concrete doelstellingen op korte termijn vastgelegd zoals bijvoorbeeld –20 % waterverbruik of –30 % CO2-emissies tegen 2025. “Hoe doen we dit? Door focus te leggen op efficiëntie, innovatie en samenwerking. Partnerships met onze voedingsbedrijven maar ook doorheen de keten en met de publieke of academische sector zijn cruciaal”, aldus Nachtergaele. In de duurzaamheidsroadmap ‘Wat eten we morgen’ staan veel voorbeelden.
Vlaamse en Waalse overheden
Nachtergaele: “We zitten samen met de Vlaamse en Waalse overheden en andere industriële sectoren om betere CO2- en energie-efficiëntiedoelstellingen uit te werken voor de energiebeleidsovereenkomsten. Ook bekijken we samen met onze innovatiepolen Flanders’ FOOD en Wagralim hoe we projecten kunnen opstarten om organische stromen uit de voedingsketen beter te recupereren en te hergebruiken.”
Hybride maatregelen
De conferentie benadrukt ook het belang van duurzaamheidsdenken, een economie waar de maatschappelijke en ecologische voordelen in evenwicht zijn. Nachtergaele, zegt hierover. “Je boekt geen echte vooruitgang als je enkel focust op een beter milieu. Zo eindig je met beleid waarbij bepaalde groepen uit de boot vallen. Bij Fevia kiezen we daarom ook voor een hybride set van acties. Om voedselverlies te verminderen doen we niet alleen aan hergebruik van organische stromen maar zoeken we ook naar manieren om niet-commercialiseerbare kwalitatieve voedingsproducten te schenken aan kwetsbare groepen. Zo hebben we bijvoorbeeld een project lopen met de Belgische Federatie van Voedselbanken en stimuleren we voedingsbedrijven om schenkingen te doen.”
Collageenpeptiden winnen steeds meer aan populariteit bij het verbeteren van de schoonheid. “Hier is echter nog veel nood aan de bewustwording van de consument en de voorlichting door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg”, zegt Tess Plaquet van Rousselot.
Binnen zijn doctoraat onderzocht Michiel Schreurs aan de KU Leuven hoe we AI ook kunnen toepassen om de smaak van voeding te voorspellen en begrijpen; waar beter te beginnen dan bij Belgische bieren. Hij steekt van wal met allereerst algemene conclusies over Artificiële Intelligentie en machine learning in de praktijk.
De chocolade-industrie staat voor een ongekende uitdaging. Klimaatverandering en jarenlange ondermaatse investeringen in cacaoplantages hebben de cacaoprijzen het afgelopen jaar drastisch de hoogte ingejaagd.
Het seminarprogramma van Intrafood:24 omvat twee actuele thema’s: ‘Toepassing van AI bij productontwikkeling’ en ‘Hedendaagse, gezonde nutritionele concepten met duurzame natuurlijke ingrediënten’, licht professor Koen Dewettinck (UGent) alvast een en ander toe bij deze editie van de Intrafood-beurs die doorgaat op 25 en 26 september 2024.