Tijdens de Intrafood beurs is er op 27 oktober een seminarie over de Eiwittransitie. Deskundigen belichten de onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken.
Tijdens de Intrafood beurs is er op 27 oktober een seminarie over de Eiwittransitie. Deskundigen belichten de onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken.
Eiwittransitie in een noten dop
De eiwitshift streeft naar een milieuverantwoord en gezond voedingspatroon van de consument. Een eiwitshift houdt ook economische kansen in die met het sterke Vlaamse innovatiepotentieel voor het grijpen zijn. Het streven van de Vlaamse overheid is dat 60% van onze eiwitbehoefte wordt ingevuld door plantaardige eiwitbronnen en 40% uit dierlijke tegen 2030. Nu is de verhouding andersom. Kortom, er is werk aan de winkel voor de Fabriek voor de Toekomst Voeding, die door An-Sofie Pinket, Cluster Manager Voeding bij POM West-Vlaanderen wordt toegelicht. Lore Knaepen van Flanders’ FOOD presenteert haar onderzoeksroadmap Eiwittransitie met als doelstelling het ondersteunen van een versnelling van de eiwittransitie in Vlaanderen.
Onderzoekers aan het woord
Jonas Claeys, onderzoeker Insectenkweek bij Inagro, dieper in op de voordelen en mogelijkheden van insectenkweek, maar wordt er evenzeer stil gestaan bij de struikelblokken vooraleer insecten mainstream kunnen worden en de keten zich kan ontwikkelen.
Ann Callens, onderzoeker bij VIVES, biedt een antwoorden op vragen over waterlinzen. Wat zijn waterlinzen en waarom zouden we dit eten? Welke voordelen kunnen waterlinzen ons bieden en welke zijn momenteel de belangrijkste uitdagingen? Hoe kunnen waterlinzen als voedingsingrediënt gebruikt worden? Op welke manier kunnen onderzoeksinstellingen de industrie helpen om waterlinzen en producten op basis van waterlinzen op de markt te brengen?
Ilse Fraeye, hoofddocent in de onderzoeksgroep voor Vleestechnologie & Wetenschap van Proteïnerijke Levensmiddelen bij KU Leuven Technologiecampus Gent, vertelt een boeiend verhaal over vlees vandaag en in de toekomst. Argumenten pro en contra vleesconsumptie aan bod. Waarom zouden we vlees eten en wat zijn de alternatieven? Insecten? Kweekvlees?
Retailer aan het woord
Frederic Vermeiren, hoofd R&D and Innovation bij Colruyt Group, geeft een toelichting over de opportuniteiten binnen retail en de uitdagingen van de Europese Farm to Fork strategie. Colruyt Group heeft recent de Vlaamse Green Deal Eiwitshift ondertekend met Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Bio-Planet, Solucious en Smart with Food.
POM aan het woord
Lieven Tack, Algemeen directeur van POM West-Vlaanderen legt uit waarom POM West-Vlaanderen de Green Deal Eiwitshift mee ondertekende en wat dit kan betekenen voor West-Vlaamse ondernemers.
U kunt het seminarieprogramma raadplegen via deze link.
Collageenpeptiden winnen steeds meer aan populariteit bij het verbeteren van de schoonheid. “Hier is echter nog veel nood aan de bewustwording van de consument en de voorlichting door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg”, zegt Tess Plaquet van Rousselot.
Binnen zijn doctoraat onderzocht Michiel Schreurs aan de KU Leuven hoe we AI ook kunnen toepassen om de smaak van voeding te voorspellen en begrijpen; waar beter te beginnen dan bij Belgische bieren. Hij steekt van wal met allereerst algemene conclusies over Artificiële Intelligentie en machine learning in de praktijk.
De chocolade-industrie staat voor een ongekende uitdaging. Klimaatverandering en jarenlange ondermaatse investeringen in cacaoplantages hebben de cacaoprijzen het afgelopen jaar drastisch de hoogte ingejaagd.
Het seminarprogramma van Intrafood:24 omvat twee actuele thema’s: ‘Toepassing van AI bij productontwikkeling’ en ‘Hedendaagse, gezonde nutritionele concepten met duurzame natuurlijke ingrediënten’, licht professor Koen Dewettinck (UGent) alvast een en ander toe bij deze editie van de Intrafood-beurs die doorgaat op 25 en 26 september 2024.