“We beschikken over de technologie en de kennis om een gehaktachtig hybride vleesproduct met 50% vlees en 50% groente, te ontwikkelen en te produceren”, zegt Kristof Peeters van Equinox. Samen met telers van oesterzwammen werkte hij hier aan. “De steeltjes van de paddenstoelen zijn een restproduct dat voor de gewenste kwaliteit zorgt.”
“We spelen in op de eiwittransitie door het ontwikkelen van een hybride product met 50% vlees, dat binnen ons bedrijf past”, onderstreept Kristof Peeters, directeur en eigenaar van Equinox, gespecialiseerd in paardenvlees. We besloten het simpel te houden. De consument moet het gehaktachtig product begrijpen, zegt Peeters. Verder moest het smakelijk en gezond en tegelijk een beleving zijn. Verschil met vleesgehakt mocht er niet zijn. Nog een vegetarisch product op de markt brengen, zag hij niet. "Ik geloof meer in een spinaziekaasburger dan in vegetarisch vlees."
Belangrijk is ook dat de naam van het product, ‘Meat the Champion’ voldoet aan de verwachting van het product." Het verse product wordt momenteel als halffabricaat vooral verkocht aan grootkeukens en detailhandelaren, die er bijvoorbeeld worsten en hamburgers mee maken.
Oesterzwamtelers
Peeters ontmoette de telers van oesterzwammen op een beurs van leveranciers van alternatieve eiwitten. Hij besloot tot een partnerschap. “Ik leerde dat de steeltjes van de paddenstoelen het meest interessant zijn voor ons product. De steeltjes zorgen voor de juiste textuur van het hybrideproduct. Bovendien sprak ons aan dat we een reststroom kunnen gebruiken. Dit sprak ons ook aan omdat we paardenvlees produceren. Normaal worden paarden niet gekweekt voor het vlees.”
Duurzaamheid
Op de vraag wat hij bedrijven zou adviseren die ook willen inspelen op de eiwittransitie, antwoordt Peeters: “De eiwittransitie staat niet te discussie, zeker in de Westerse wereld, maar we moeten ook nadenken over de duurzaamheid van voeding in het algemeen. De consument verandert maar beperkt van wat hij of zij eet. Hij blijft vlees eten, maar met meer aandacht voor de kwaliteit en duurzaamheid van het product.”
Collageenpeptiden winnen steeds meer aan populariteit bij het verbeteren van de schoonheid. “Hier is echter nog veel nood aan de bewustwording van de consument en de voorlichting door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg”, zegt Tess Plaquet van Rousselot.
Binnen zijn doctoraat onderzocht Michiel Schreurs aan de KU Leuven hoe we AI ook kunnen toepassen om de smaak van voeding te voorspellen en begrijpen; waar beter te beginnen dan bij Belgische bieren. Hij steekt van wal met allereerst algemene conclusies over Artificiële Intelligentie en machine learning in de praktijk.
De chocolade-industrie staat voor een ongekende uitdaging. Klimaatverandering en jarenlange ondermaatse investeringen in cacaoplantages hebben de cacaoprijzen het afgelopen jaar drastisch de hoogte ingejaagd.
Het seminarprogramma van Intrafood:24 omvat twee actuele thema’s: ‘Toepassing van AI bij productontwikkeling’ en ‘Hedendaagse, gezonde nutritionele concepten met duurzame natuurlijke ingrediënten’, licht professor Koen Dewettinck (UGent) alvast een en ander toe bij deze editie van de Intrafood-beurs die doorgaat op 25 en 26 september 2024.