“Consumenten zijn zich meer bewust van voedingswaarden, maar willen ook met plezier en smaak eten”, zegt David Landau van Food Ingredients Technologies. “Minder zout en suiker in de producten bijvoorbeeld, mag niet ten koste gaan van de smaak.”
“Consumenten zijn zich meer bewust van voedingswaarden, maar willen ook met plezier en smaak eten”, zegt David Landau van Food Ingredients Technologies. “Minder zout en suiker in de producten bijvoorbeeld, mag niet ten koste gaan van de smaak.”
Een belangrijke trend in de voedingsindustrie is het ontwikkelen van producten met lagere zout- en suikergehaltes en zonder, of met zo weinig mogelijk, additieven en kleurstoffen. Bij de productontwikkeling staat voorop dat smaak en textuur van de producten behouden blijven. “We zijn doorgaans vanaf het begin van de ontwikkelingen bij de projecten van onze klanten betrokken”, zegt de oprichter en eigenaar van Food Ingredients Technologies David Landau. “Dit schept een band van vertrouwen: bedrijven komen dan gemakkelijk naar ons toe als er nieuwe ontwikkelingen gepland zijn of kwaliteitsproblemen opgelost moeten worden.”
De corebusiness van deze ingrediëntenleverancier is het creëren van functionele en aromatische oplossingen voor voedingsbedrijven. “We zijn ‘hyperflexibel’ en leveren op maat van de klant”, voegt Landau toe. “Food Ingredients Technologies bestaat uit een team van zes hoogopgeleide applicatiegerichte technologen, die vertrouwd zijn met gezondheids- en duurzaamheidsaspecten en de wettelijke regelgeving. Synthetische aromastoffen mogen steeds minder gebruikt worden en worden vervangen door natuurlijke aromastoffen. Vandaag zijn al 85% van onze aroma’s natuurlijk.” Clean labels zonder E-nummers, vegan en eiwitverrijking zijn de andere trends die Landau in de markt opmerkt. Een voorbeeld van een innovatief ingrediënt van deze leverancier is een natuurlijke zoutversterker in poedervorm. Een dosering van 0,05-0,3% volstaat voor eenzelfde zoutintensiteit maar dan met 40% zout minder. Toepassingen zijn bijvoorbeeld vleeswaren, sauzen en groentebereidingen. Landau noemt ook een gesproeidroogd champignonconcentraat Umami Culiflow, waarvan een 0,2-2% dosering volstaat in bijvoorbeeld soepen, sauzen en kant-en-klaarmaaltijden. “We ontwikkelden dit 100% natuurlijke ingrediënt als alternatief voor zout en artificiële smaakversterkers in samenwerking met het Nederlands bedrijf Scelta.”
“Croky chips zijn bekend om zijn sterke smaken en knapperigheid. Deze eigenschappen zijn belangrijk, zeker gezien andere merken hun smaakintensiteit onlangs hebben verminderd,” zegt Matilde Taverniers van Roger and Roger.
“We zijn verheugd om Factory of the Future Award 2025 te ontvangen. Het bevestigt onze inspanningen en motiveert ons om onze reis naar een duurzame en innovatieve toekomst verder te zetten”, beklemtoont Olivier Carlens, Site Manager van Puratos Lummen, over de prijs.
Binnen het West-Vlaamse expertise- en innovatiecentrum NuHCaS-samenwerkingsverband werken onderzoekers en professionals uit verschillende disciplines in de voedings- en gezondheidssector samen om innovatie en kennisuitwisseling te bevorderen. Ellen Fierens van Flanders’ FOOD meldt dat het de ambitie is om deze samenwerking in 2025 uit te breiden...
"We zijn ervan overtuigd dat het soms meer tijd vergt om duurzame waarde te creëren," aldus Hilde Van der Straeten van Korys. "De waarden van onze investeringsmaatschappij zijn voortgekomen uit het DNA van de familie Colruyt en haar jarenlange ervaring in duurzaam en op waarden gericht ondernemerschap."