Op 24 april 2024 wijzigde de Europese Unie de regelgeving voor rookaroma's radicaal. “Deze beslissing heeft de voedingsindustrie op zijn kop gezet, met grote gevolgen voor de producten waar we allemaal van houden”, zegt Yaron Vanwildemeersch van Food Ingredients Technologies.
“Fabrikanten krijgen twee tot vijf jaar de tijd -afhankelijk van het product- om hun receptuur aan te passen, maar zijn 'hevig teleurgesteld'.” Food Ingredients Technologies heeft meer nieuws te vertellen op de Intrafood.
Yaron Vanwildemeersch, Technical Advisor bij Food Ingredients Technologies, constateert enkele knelpunten binnen verschillende sectoren binnen de voedingsindustrie. “Een groot aantal bedrijven is niet op de hoogte van de EU-wetgeving. Over vijf jaar mag helemaal niks meer van gerookt of gerookt bewerkt product in het eindproduct verwerkt zitten. Andere knelpunten zijn dat bedrijven geen of weinig alternatieven hebben en slecht ondersteund worden in de transitie. Ook is de smaak van producten niet altijd gemakkelijk te creëren met een alternatief product. Ook weten de voedingsbedrijven het belang van rookaroma niet.
Alternatieven
“We hebben alvast een compleet assortiment alternatieve gerookte smaken in verschillende vormen: poeder, vloeibaar, oplosbaar in water of olie aangepast, die alvast voldoen aan de nieuwe normen en zullen dat minstens de komende vijf jaar blijven doen”, vervolgt Vanwildemeersch. “Bovendien bieden we alternatieve producten met het label ‘natuurlijk aroma’ die voldoen aan de specifieke vereisten voor de ingrediëntendeclaratie. Door vandaag voor onze oplossingen te kiezen, kunnen voedingsbedrijven de duurzaamheid hun producten voor de komende tien jaar garanderen, onder voorbehoud van verdere wijzigingen in de regelgeving.”
Kokumi
Ander nieuws. Naast de vijf basissmaken: zout, zoet, zuur, bitter en umami is er volgens de Technical Advisor een nieuwe sensatie die anders en sterker is dan het bekende umami-effect en die Kokumi wordt genoemd. “Terwijl umami een hartige smaak of vlezigheid geeft, creëert Kokumi een gevoel van rijkdom, body en complexiteit dat sommigen vergelijken met de manier waarop wijnen of kazen verouderen en hun algehele smaak in de loop van de tijd verbeteren”, legt Vanwildemeersch uit. “Wij hebben dit aan het licht gebracht in onze proeffabriek. Het maken van gehaktballetjes met kleine hoeveelheden van onze Kokumi Flavour liet een ander effect zien dan dat van balletjes met onze Umami White.” Een bijkomend effect van de Kokumi is dat minder zout of suiker nodig is in de recepten. Vanwildemeersch: “Kokumi zal op een belangrijke manier kansen zal bieden voor de voedingsmarkt. Tegenwoordig letten mensen immers meer op de kwaliteit en smaak van het voedsel dat ze eten en zijn ze altijd op zoek naar lekkerder eten. Als ze kunnen verminderen met stoffen die slecht zijn voor de gezondheid, is dat mooi meegenomen.”
Collageenpeptiden winnen steeds meer aan populariteit bij het verbeteren van de schoonheid. “Hier is echter nog veel nood aan de bewustwording van de consument en de voorlichting door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg”, zegt Tess Plaquet van Rousselot.
Binnen zijn doctoraat onderzocht Michiel Schreurs aan de KU Leuven hoe we AI ook kunnen toepassen om de smaak van voeding te voorspellen en begrijpen; waar beter te beginnen dan bij Belgische bieren. Hij steekt van wal met allereerst algemene conclusies over Artificiële Intelligentie en machine learning in de praktijk.
De chocolade-industrie staat voor een ongekende uitdaging. Klimaatverandering en jarenlange ondermaatse investeringen in cacaoplantages hebben de cacaoprijzen het afgelopen jaar drastisch de hoogte ingejaagd.
Het seminarprogramma van Intrafood:24 omvat twee actuele thema’s: ‘Toepassing van AI bij productontwikkeling’ en ‘Hedendaagse, gezonde nutritionele concepten met duurzame natuurlijke ingrediënten’, licht professor Koen Dewettinck (UGent) alvast een en ander toe bij deze editie van de Intrafood-beurs die doorgaat op 25 en 26 september 2024.