Consumenten zien door de ingrediëntenregelgeving op de verpakking nogal eens de bomen door het bos niet meer. Thierry Cattoir van Remarkable verwijst naar de ingrediëntenlijst en de logo’s. Hij pleit voor vereenvoudiging. Hij stelt ook vragen bij de uiteenlopende logo’s.
‘Alleen essentiële informatie voor de consument hoort thuis op het etiket. De voedingswaarde kan korter want die is nu te gedetailleerd’, zegt Europees Merkengemachtigde Thierry Cattoir, oprichter en directeur van merkbureau Remarkable. ‘Bedrijven dekken zich in door alles te vermelden, in het bijzonder door de ontwikkeling van vegan en hybride producten. Dit leidt tot complexere etikettering.’
Opdracht voor overheid
In zijn ogen ligt hier een opdracht voor de overheid en de voedingsindustrie. ‘Wat moet de consument wel en wat niet weten. Is het belangrijk dat er ascorbinezuur of andere voor de consument moeilijk begrijpbare ingrediënten vermeld worden’, vraagt Cattoir zich af.
Een mooi voorbeeld hoe het wel kan, is babyvoeding. ‘Op de verpakking staan de relevante ingredienten in volgorde van belangrijkheid en de relevante informatie die belangrijk is voor de baby’, legt Cattoir uit. ‘Babyvoeding legt doorgaans de noodzakelijke bijdrage in de dagelijkse voedingsinname uit.’
Vele logo’s
Cattoir, die ook voorzitter is van de jury voor de Gouden Tavola’s, hekelt ook de wildgroei in allerlei logo’s op de verpakkingen. Dat gaat van logo’s over de samenstelling, gezondheid, duurzaamheid, milieu, herkomst, eerlijke prijs. ‘Het is niet altijd goed duidelijk welke organisaties of bedrijven achter de criteria van het logo zitten. Het certificeren wordt te vaak aan privéorganisaties overgelaten.’ Cattoir is van oordeel dat certificaten door de overheid erkend moeten zijn voor de geloofwaardigheid en het vertrouwen van de consument.
Keurmerkenwijzer
Hij verwijst naar Nederland waar de overheidsorganisatie Milieu Centraal de Keurmerkenwijzer ontwikkelde. Milieu Centraal is opgericht door de overheid. Vanwege haar onafhankelijke voorlichtingsrol ontvangt deze organisatie subsidies van verschillende ministeries. De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal geeft informatie over zo'n 300 keurmerken en logo’s. Milieu Centraal beoordeelt deze op basis van de informatie die beeldmerken op hun website publiceren hoe streng de eisen van de keurmerken en logo’s zijn. Bovendien wordt meegewogen hoe de controle op het voldoen aan de eisen geregeld is.
Collageenpeptiden winnen steeds meer aan populariteit bij het verbeteren van de schoonheid. “Hier is echter nog veel nood aan de bewustwording van de consument en de voorlichting door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg”, zegt Tess Plaquet van Rousselot.
Binnen zijn doctoraat onderzocht Michiel Schreurs aan de KU Leuven hoe we AI ook kunnen toepassen om de smaak van voeding te voorspellen en begrijpen; waar beter te beginnen dan bij Belgische bieren. Hij steekt van wal met allereerst algemene conclusies over Artificiële Intelligentie en machine learning in de praktijk.
De chocolade-industrie staat voor een ongekende uitdaging. Klimaatverandering en jarenlange ondermaatse investeringen in cacaoplantages hebben de cacaoprijzen het afgelopen jaar drastisch de hoogte ingejaagd.
Het seminarprogramma van Intrafood:24 omvat twee actuele thema’s: ‘Toepassing van AI bij productontwikkeling’ en ‘Hedendaagse, gezonde nutritionele concepten met duurzame natuurlijke ingrediënten’, licht professor Koen Dewettinck (UGent) alvast een en ander toe bij deze editie van de Intrafood-beurs die doorgaat op 25 en 26 september 2024.