Het in november 2022 gestarte Draf in galop-project overschouwt de hele keten voor mogelijke valorisatie van draf (bierborstel). Voor de brouwerijen De Leite en Westmalle staat duurzaamheid voorop.
Om de innovatie in de volledige keten van draf te ondersteunen en te versnellen, is de doelgroep breed en divers: met name brouwers die hun bierdraf hoogwaardiger willen valoriseren; producenten van halffabricaten die nieuwe grondstoffen en voedingsingrediënten kunnen ontwikkelen en voedingsbedrijven. Zij kunnen nieuwe of bestaande producten ontwikkelen binnen een circulaire economie.
Veevoer
De brouwers Luc Vermeersch van De Leite en Lieven Van Hofstraeten van Westmalle omarmen duurzaamheid. Om die reden zijn beiden in het Draf in galop-project gestapt. “Naast een beperking van de CO2-footprint proberen we in de mate van het mogelijke duurzaamheidprojecten te ondersteunen.” De draf van beide brouwerijen gaat nu naar het veevoer. Een deel van de draf van Westmalle gaat naar de koeien van de eigen abdij-boerderij, de rest naar de koeien in de regio net zoals bij De Leite. Van Hofstraeten vindt dit een ‘goede oplossing’. Vermeersch zit op dezelfde lijn: “Aan de ene kant voel ik me hiermee goed, maar aan de andere kant niet omdat valorisatie beter kan als we hiermee kunnen bijdragen aan duurzamere voeding voor de mens.” Economische voordelen zijn voor de brouwer van de Leite van ondergeschikt belang. “Het is mooi meegenomen als ik er meer euro’s voor krijg dan voor het veevoer.”
Draf in de voedingsketen
“Als we met het Draf in galop-project draf in de voedingsketen kunnen brengen, waarom zouden we dat niet doen”, zegt Vermeersch. Hierover zegt Van Hofstraeten: “Als er een levensvatbare nieuwe toepassing bestaat, dan vinden we ze via dit project. Is die er niet, dan hebben we alvast nuttige informatie.” Beiden benadrukken het belang van samenwerking binnen het project. “We zijn nog niet aan de nieuwe patatten, maar het Draf in galop-project is een grondige, goed georganiseerde en leerrijke oefening binnen een heel actueel thema.”
www.vives.be/nl/onderzoek/agro-en-biotechnologie/draf-galop
“Croky chips zijn bekend om zijn sterke smaken en knapperigheid. Deze eigenschappen zijn belangrijk, zeker gezien andere merken hun smaakintensiteit onlangs hebben verminderd,” zegt Matilde Taverniers van Roger and Roger.
“We zijn verheugd om Factory of the Future Award 2025 te ontvangen. Het bevestigt onze inspanningen en motiveert ons om onze reis naar een duurzame en innovatieve toekomst verder te zetten”, beklemtoont Olivier Carlens, Site Manager van Puratos Lummen, over de prijs.
Binnen het West-Vlaamse expertise- en innovatiecentrum NuHCaS-samenwerkingsverband werken onderzoekers en professionals uit verschillende disciplines in de voedings- en gezondheidssector samen om innovatie en kennisuitwisseling te bevorderen. Ellen Fierens van Flanders’ FOOD meldt dat het de ambitie is om deze samenwerking in 2025 uit te breiden...
"We zijn ervan overtuigd dat het soms meer tijd vergt om duurzame waarde te creëren," aldus Hilde Van der Straeten van Korys. "De waarden van onze investeringsmaatschappij zijn voortgekomen uit het DNA van de familie Colruyt en haar jarenlange ervaring in duurzaam en op waarden gericht ondernemerschap."