Wat wil de consument morgen écht op zijn bord? Met deze uitdagende vraag gaan food bedrijven telkens opnieuw aan de slag om producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van de bewuste consument.
Vier bedrijven winnen in vier categorieën de Gouden Tavola Awards. De beurs is van 17 tot en met 19 maart in Kortrijk Xpo. Van traditioneel tot vegan, van lokale tot mondiale producten met aandacht voor convenience over duurzaamheid tot clean label en allergenen…. Het verlanglijstje van de hedendaagse consument is lang. En bovenaan staat uiteraard smaak! Het zijn trends en wensen die fabrikanten maar liever niet links laten liggen. De consument is mee aan zet en dat was duidelijk zichtbaar bij de inzendingen van de wedstrijd Gouden Tavola. De vakbeurs Tavola verwelkomt van 17 tot en met 19 maart 2024 in Kortrijk Xpo 400 expoanten en verwacht ruim 14.000 professionals.
4 Categorieën
Omdat voeding via verschillende kanalen op ons bord terecht komt en de criteria voor vernieuwing verschillen per kanaal. Een supermarkt heeft andere wensen dan een cateringbedrijf. De wedstrijd Gouden Tavola houdt hier rekening mee. De wedstrijd onderscheidt 4 categorieën: Fine Foods met Zelfbediening, Fine Foods met Bediening, Fine Foods Delicatessen en Fine Foods Foodservice.
De Rambla
Alle producten die de 2e ronde bereikten -en dus ook de winnaars- worden tentoongesteld in de centrale Rambla. Meteen de perfecte uitvalsbasis om de meest opvallende nieuwigheden te ontdekken. De 12 winnaars en laureaten beschikken over een eigen stand waar bezoekers niet alleen extra info ontvangen over de producten maar deze ook kunnen degusteren en stemmen voor de publieksprijs.
Winnaar Gouden Tavola Fine Foods Zelfbediening
Thai Bouillon - Sublimix
Met Thaï bouillon geef je elk gerecht in een handomdraai een Aziatische twist: rijst-, noedels- of wokgerechten, soepen, sauzen, mosselen, vispannetjes,… Deze bouillon in poedervorm is uniek in zijn soort, en blinkt uit door gebruiksgemak, veelzijdigheid en smaak. Het product is vegan, glutenvrij, lactosevrij en bevat geen MSG. Doelgroep is de thuiskok die op een zeer toegankelijke en laagdrempelige manier de Thaise smaken in eigen keuken wil introduceren. Bewust niet te pittig gemaakt om een brede doelgroep te bereiken. Liefhebbers van de pikante Thaïse keuken dienen dus nog een pittig ingrediënt toe te voegen.
Winnaar Gouden Tavola Fine Foods met Bediening
Meule du Plateau Réserve 18 maanden – Terre de Fromages
Dit is een 100% Belgische kaas gemaakt van rauwe melk van koeien die enkel gras / hooi te eten krijgen (geen ingekuild voer) een belangrijk element om melk van superieure kwaliteit te bekomen. De rijping zorgt voor een intensere, complexere nootsmaak en is lichtjes meer gezouten. De textuur van de kaas is soepel, ietsjes broos en smelt in de mond. De aanwezige zoutkristallen zijn het resultaat van de langdurige rijping.
Winnaar Gouden Tavola Fine Foods Delicatessen
Black Garlic Salt Rub – Funky Ouma | Ali-Import
Een ware smaaksensatie, samengesteld uit zeezout, gefermenteerde knoflook, citroenschilpoeder, knoflook en ui-vlokken. Deze mix voegt niet alleen een unieke umami-smaak toe aan je gerechten, maar biedt ook een snelle en gemakkelijke vervanging voor gehakte ui en knoflook. Meng het met wat olijfolie en je hebt een geweldige rub voor al je favoriete gerechten! Waarom Funky Ouma? Innovatieve Verpakking / handig voor onderweg / compacte formaat maakt ze ideaal voor zowel tafelgebruik thuis als in brasserieën en restaurants / niet alleen een functioneel product maar ook 100% recycleerbaar.
Winnaar Gouden Tavola Fine Foods Foodservice
Plant Based Mousse Crumble - Vecuisine
Deze taartjes zijn innovatieve desserts die een breed publiek moeten bekoren. Naast de 15 bestaande vegan mousses zijn sinds eind 2023 deze 4 plant based gebakjes gecreëerd op basis van vegan crumble en vegan mousse. Een nieuwe wending voor het dessert assortiment is dat tegen 2030 alle dessert producten zijn omgezet naar een plant based versie.
Hier vindt u ook de genomineerden.
Collageenpeptiden winnen steeds meer aan populariteit bij het verbeteren van de schoonheid. “Hier is echter nog veel nood aan de bewustwording van de consument en de voorlichting door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg”, zegt Tess Plaquet van Rousselot.
Binnen zijn doctoraat onderzocht Michiel Schreurs aan de KU Leuven hoe we AI ook kunnen toepassen om de smaak van voeding te voorspellen en begrijpen; waar beter te beginnen dan bij Belgische bieren. Hij steekt van wal met allereerst algemene conclusies over Artificiële Intelligentie en machine learning in de praktijk.
De chocolade-industrie staat voor een ongekende uitdaging. Klimaatverandering en jarenlange ondermaatse investeringen in cacaoplantages hebben de cacaoprijzen het afgelopen jaar drastisch de hoogte ingejaagd.
Het seminarprogramma van Intrafood:24 omvat twee actuele thema’s: ‘Toepassing van AI bij productontwikkeling’ en ‘Hedendaagse, gezonde nutritionele concepten met duurzame natuurlijke ingrediënten’, licht professor Koen Dewettinck (UGent) alvast een en ander toe bij deze editie van de Intrafood-beurs die doorgaat op 25 en 26 september 2024.