25-26 SEPTEMBER
2024

De marge moet zoveel mogelijk constant blijven in de tijd

Nieuws

De marge moet zoveel mogelijk constant blijven in de tijd

09/06/2022

Landbouweconoom professor Xavier Gellynck van de Universiteit Gent deelt zijn visie over de impact van de Oekraïne-crisis op de voedingssector. Ook geeft hij adviezen aan ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven.

 

  1. Hoe kijkt u als landbouweconoom naar de huidige situatie voor de ingrediëntenleveranciers en hun klanten in de voedingsindustrie?

Xavier Gellynck: “Net zoals alle andere sectoren binnen onze economie zullen ook zij geconfronteerd worden met hogere prijzen, vooral diegene die in belangrijke mate energieafhankelijk zijn. Bij de klanten is dit niet altijd evident om de prijsstijgingen door te rekenen. Probeer ook in te schatten of de klant dit al dan niet makkelijk kan doorrekenen. Stijgende prijzen betekent vaak ook dalende vraag of verschuivingen binnen de vraag. Denk hierbij aan substitutie van ingrediënten zoals bijvoorbeeld het vervangen van dierlijk door plantaardig eiwit. Eénmaal deze shift doorgevoerd, keren bedrijven zelden terug naar de oorspronkelijke toestand. Dit heeft vooral te maken met bijkomende kosten op vlak van receptuur en processing.”

 

  1. Welke adviezen heeft u voor de leveranciers in deze onzekere tijden?

Xavier Gellynck: “In onzekere tijden verhogen de risico's en deze moeten nauwlettend gemanaged worden. Hou de vinger op de knip. Bekijk de betalingsvoorwaarden, in het bijzonder het al dan niet verstrekken van krediet aan de klant. Werk met voorschotten en betalingsschijven. Dit zou op vandaag geen probleem mogen zijn voor de klanten aangezien cash zeer goedkoop is en zelfs negatief getaxeerd wordt bij de bank. Wanneer klanten daar moeilijk over doen, is dit een knipperlicht dat gaat branden. Ga vooral in zee met klanten waarvan je hun business (en problemen) goed kent. Met andere woorden: anticipeer op wat komen gaat.”

 

  1. Welke adviezen heeft u voor de afnemers van ingrediënten in deze onzekere tijden?

Xavier Gellynck: “Hoe meer conjunctuurgevoelig de markt waarop het bedrijf actief is, des te meer zullen prijsstijgingen een omgekeerd effect hebben op de finale vraag. Belangrijk is de marge in het oog te houden, dus niet enkel de finale prijs maar het verschil tussen de finale prijs en de kosten. De marge moet zoveel mogelijk constant blijven in de tijd.”

 

 

  1. Gelooft u dat de transparantie en de samenwerking tussen beide partijen door de crisis versterkt zal worden?

Xavier Gellynck: “Ik geloof sterk in duurzame partnerships tussen leverancier en klant, en bij uitbreiding tussen leverancier van de leverancier en klant van de klant. Met andere woorden: meerdere schakels binnen de keten zitten samen en werken gemeenschappelijk oplossingen uit - het overstijgt dus het bilaterale en wordt echt een partnership op ketenniveau.”

Gerelateerd nieuws

19/09/2024

Collageenpeptiden winnen steeds meer aan populariteit bij het verbeteren van de schoonheid. “Hier is echter nog veel nood aan de bewustwording van de consument en de voorlichting door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg”, zegt Tess Plaquet van Rousselot.

19/09/2024

Binnen zijn doctoraat onderzocht Michiel Schreurs aan de KU Leuven hoe we AI ook kunnen toepassen om de smaak van voeding te voorspellen en begrijpen; waar beter te beginnen dan bij Belgische bieren. Hij steekt van wal met allereerst algemene conclusies over Artificiële Intelligentie en machine learning in de praktijk.

19/09/2024

De chocolade-industrie staat voor een ongekende uitdaging. Klimaatverandering en jarenlange ondermaatse investeringen in cacaoplantages hebben de cacaoprijzen het afgelopen jaar drastisch de hoogte ingejaagd.

19/09/2024

Het seminarprogramma van Intrafood:24 omvat twee actuele thema’s: ‘Toepassing van AI bij productontwikkeling’ en ‘Hedendaagse, gezonde nutritionele concepten met duurzame natuurlijke ingrediënten’, licht professor Koen Dewettinck (UGent) alvast een en ander toe bij deze editie van de Intrafood-beurs die doorgaat op 25 en 26 september 2024.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.