“Probeer samenwerkingen op te zetten waardoor nieuwe biologische ketens ontstaan”, is het advies van Alexander Claeys van Bioforum aan de bedrijven die deze voedingsmarkt op willen. “Dit geldt natuurlijk ook voor bedrijven die hun positie willen versterken.” Wat zijn de kansen en de bedreigingen?
“Probeer samenwerkingen op te zetten waardoor nieuwe biologische ketens ontstaan”, is het advies van Alexander Claeys van Bioforum aan de bedrijven die deze voedingsmarkt op willen. “Dit geldt natuurlijk ook voor bedrijven die hun positie willen versterken.” Wat zijn de kansen en de bedreigingen?
De bestedingen in biologisch producten kenden in 2020, mede door de coronacrisis, een groei van 14%. Dat is 2% meer dan de retailmarkt. Het marktaandeel bio steeg in België in volume van 3,1% naar 3,2%. “Dat is positief, want dit betekent dat de prijzen stabiel blijven en de marges voor alle schakels in de keten goed zijn”, vat de voorzitter van Bioforum Alexander Claeys samen. “Dat is belangrijk voor de biosector als geheel.” Stimulerend voor de biologische sector zijn uiteraard de Europe Farm to Fork-strategie en het Vlaamse strategisch biologisch plan 2022. Vanuit Europa is er de ambitie om 25% van de Europese landbouw bio te maken tegen 2030. “Hiervoor komt geld beschikbaar om landbouwers te doen omschakelen.”
Meerwaarde
De meerwaarde van biologische producten is het strenge lastenboek dat een garantie is voor de kwaliteit en de certificering met een ruime controle over de hele keten. Duurzaamheid staat hierbij hoog in het vaandel. Positief is ook de hernieuwde aandacht voor de herkomst van ons eten als gevolg van de coronacrisis, die de Vlaamse consument aan het denken zet over lokaal geproduceerd, gezondheid, milieu, eerlijke prijs, … . “De consument heeft vertrouwen in biologische voeding en het verhaal hierachter.”
Communiceren en transparant
Voor de verdere groei is het volgens Claeys vooral van belang dat alle schakels, van teler tot retailer, met elkaar communiceren en transparant overleggen. “En dat staat niet alleen. Alle schakels moeten hun verantwoordelijkheid nemen.” De voorzitter doelt vooral op serieuze contracten die zekerheid geven aan de leveranciers. Een mooi voorbeeld is het onlangs op de markt gebrachte Korenbrood van biobakkerij De Trog. “Vijf partners, van graantelers tot retail, hebben de handen ineengeslagen.”
Omschakelen
Omschakelen van gangbare naar biologische landbouw kost tijd. Een boer moet twee jaar wachten vooraleer hij naar bio kan omschakelen, omdat de productie gebaseerd is op de bodem die de tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de biologische methodes. Voor fruitteelt kan dat zelfs drie jaar duren. Verwerkende bedrijven hebben geen omschakelingsperiode. En toch is die transitie niet voor elk bedrijf een evident proces. Volgens Alexander moeten we erover waken dat elke schakel in de keten op een correcte manier wordt verloond: “Leveranciers en voedingsbedrijven moeten hier goede afspraken over maken. Vraag en aanbod moeten in evenwicht zijn.”
“Croky-chips zijn bekend om zijn sterke smaken en knapperigheid. Deze eigenschappen zijn belangrijk, zeker gezien andere merken hun smaakintensiteit onlangs hebben verminderd”, zegt Matilde Taverniers van Roger and Roger.
“We zijn verheugd om Factory of the Future Award 2025 te ontvangen. Het bevestigt onze inspanningen en motiveert ons om onze reis naar een duurzame en innovatieve toekomst verder te zetten”, beklemtoont Olivier Carlens, Site Manager van Puratos Lummen.
Binnen het West-Vlaamse expertise- en innovatiecentrum NuHCaS-samenwerkingsverband werken onderzoekers en professionals uit verschillende disciplines in de voedings- en gezondheidssector samen om innovatie en kennisuitwisseling te bevorderen. Ellen Fierens van Flanders’ FOOD meldt dat het de ambitie is om deze samenwerking in 2025 uit te breiden...
“De waarden van onze investeringsonderneming zijn voortgekomen uit het DNA van de familie Colruyt en haar jarenlange ervaring in duurzaam en op waarden gericht ondernemerschap”, aldus Hilde Van der Straeten, Investment Director van Korys. “We zijn ervan overtuigd dat het soms meer tijd vergt om duurzame waarde te creëren.”