“De gemiddelde Belg is toch een Bourgondiër. Als producenten van bereide maaltijden additieven gebruiken, is dat omdat die – net als de andere ingrediënten – een functie hebben. Het is een misvatting dat van alles zo maar aan maaltijden wordt toegevoegd”, stelt de directeur Anneleen Vandewynckel van de sectorfederatie BReMa duidelijk.
De sectorfederatie van de bereide maaltijden vertegenwoordigt 66 Belgische bedrijven, waar 2.000 personeelsleden dagelijks werken aan een kwalitatief hoogstaande bereide maaltijd. Die ondernemingen realiseren een totale omzet van € 450 miljoen en produceren 208.500 ton bereide maaltijden per jaar. De markt is heel divers, gaande van de retail en detailhandel, over scholen en rusthuizen tot de luchtvaart. De sector zit bovendien in de lift: steeds meer mensen kiezen voor convenience.
Nutritioneel hoogwaardig
“Onder bereide maaltijden verstaan we alle producten die een volledige maaltijd vervangen en verkocht worden om onmiddellijk of na opwarmen te verbruiken”, verduidelijkt Anneleen Vandewynckel van BReMa. “Maaltijden van bij ons zijn zeker een nutritioneel hoogwaardig alternatief voor de thuisbereide maaltijden. De fabrikanten hebben de bereiding geoptimaliseerd op het vlak van voedselveiligheid, kwaliteit en voedingswaarde van de ingrediënten.”
Prijs-kwaliteit
"Als de retailer de prijs wil drukken, heeft dat vanzelfsprekend zijn consequenties op vlak van ingrediënten. Een goed voorbeeld is zalm: wil men verse filet of ingevroren, samengeperste reststukjes zalmblokken?”, vervolgt de directeur van de sectorfederatie. “De consument moet realistisch zijn bij de aankoop van de maaltijden. De prijzen van de grondstoffen, zoals groenten, aardappelen, rijst, vlees, vis, en noem maar op, zijn afgelopen jaren exponentieel gestegen. Dit geldt ook voor de verpakking en energie."
Retailers
Voorts waarschuwt Vandewynckel de retailers in België, die steeds meer internationaal sourcen. “Ik constateer bijvoorbeeld in Nederland dat de productkwaliteit van bereide maaltijden in supermarkten toch lager ligt dan in België. De gemiddelde Belg is toch een Bourgondiër. De ‘race to the bottom’ van de prijs is ook een ‘race to the bottom’ van de productkwaliteit geworden. Dat is jammer omdat we nu echt topkwaliteit aanbieden tegen een degelijke prijs."
Duurzaamheid
Ze hamert er ook op dat winst gewoon nodig is om innovatie en bijvoorbeeld duurzaamheid te garanderen in de keten. “De prijsdruk in de retail heeft zijn grenzen. Ook onderzoek en ontwikkeling (R&D) op het vlak van innovatie, voedselveiligheid, arbeidsomstandigheden en duurzaamheid heeft zijn prijs."
Logistiek
Wat zijn de grote uitdagingen op het vlak van ingrediënten?
“Naast duurzaamheid, de prijsdruk van de retailers en de groothandel, een constante hoogstaande productkwaliteit – in het bijzonder de smaak, textuur en nutritionele waarde – is er ook nog het hele logistieke proces. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de bereide maaltijden voor de scholen, dan rijzen toch enkele vragen: Hoe moeten deze verpakt worden? Hoe worden ze opgewarmd? De voedseloverschotten wordt ook vaak teruggenomen. Wat doet men daarmee: worden die verwerkt tot veevoeder of biogas?“
“Croky-chips zijn bekend om zijn sterke smaken en knapperigheid. Deze eigenschappen zijn belangrijk, zeker gezien andere merken hun smaakintensiteit onlangs hebben verminderd”, zegt Matilde Taverniers van Roger and Roger.
“We zijn verheugd om Factory of the Future Award 2025 te ontvangen. Het bevestigt onze inspanningen en motiveert ons om onze reis naar een duurzame en innovatieve toekomst verder te zetten”, beklemtoont Olivier Carlens, Site Manager van Puratos Lummen.
Binnen het West-Vlaamse expertise- en innovatiecentrum NuHCaS-samenwerkingsverband werken onderzoekers en professionals uit verschillende disciplines in de voedings- en gezondheidssector samen om innovatie en kennisuitwisseling te bevorderen. Ellen Fierens van Flanders’ FOOD meldt dat het de ambitie is om deze samenwerking in 2025 uit te breiden...
“De waarden van onze investeringsonderneming zijn voortgekomen uit het DNA van de familie Colruyt en haar jarenlange ervaring in duurzaam en op waarden gericht ondernemerschap”, aldus Hilde Van der Straeten, Investment Director van Korys. “We zijn ervan overtuigd dat het soms meer tijd vergt om duurzame waarde te creëren.”