25-26 SEPTEMBER
2024

Nutrient (and micronutrient) deficiencies in vegetarian and vegan diets. (Dutch)

Full program

Nutrient (and micronutrient) deficiencies in vegetarian and vegan diets. (Dutch)

Dr. ir. Eric De Maerteleire, Bioengineer, Doctor of Agricultural Sciences and Applied Biological Sciences

Er zijn risico's verbonden aan het volgen van een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon. Vegetariërs eten geen vlees of vis, maar wel zuivel en eieren. Veganisten eten niets dat afkomstig is van dieren of vissen. Maar dat kan voor een onvolledig voedingspatroon zorgen waarbij op termijn tekorten kunnen optreden aan noodzakelijke elementen die wél in voldoende mate kunnen aangeleverd worden door dierlijke producten (vitaminen, sporenelementen, bepaalde omega-3 vetzuren, volwaardige eiwitten, …). Bovendien bevat een uitsluitend plantaardige voeding storende elementen – men spreekt van antinutriënten – die de opname van bepaalde sporenelementen sterk kunnen afremmen. De combinatie van deze twee factoren kan tot (ernstige) gezondheidsproblemen leiden, zeker bij kinderen maar ook bij zwangere vrouwen en senioren. Deze laatste groep is bijzonder kwetsbaar, mede omdat het fenomeen van ondervoeding hier veel voorkomt. Deze problemen kunnen afgeremd of voorkomen worden door het nemen van goed doordachte voedingssupplementen, die inspelen op bestaande noden en tekorten. In deze lezing wordt een overzicht gegeven van de problemen die kunnen opduiken bij deze twee voedingspatronen en welke supplementen nuttig kunnen zijn zowel preventief als curatief.


Back Add to my program Add to calendar 0001-01-01 0001-01-01 Nutrient (and micronutrient) deficiencies in vegetarian and vegan diets. (Dutch)

Similar events

Encapsulation and embedding of vitamins, minerals, and other active substances by cold extrusion technology. (English)

BEng. Julia Eichholtz Bachelor of Engineering, Master Student, DIL - German Institute of Food Technology

More info Add to my program
What opportunities does AI present in the food industry? (Dutch)

Ir. Michiel Schreurs PhD Student, VIB-KU Leuven

More info Add to my program
Enhancing food and feed production through Artificial Intelligence. (English)

Ir. Lynn Verstrepen Bioengineer, Director Product Management, Bestmix

More info Add to my program
What determines the price of raw materials and ingredients now and tomorrow? An overview of possible determining factors. (Dutch)

Prof. dr. Xavier Gellynck Faculty of Bioscience Engineering - Department of Agricultural Economics, University of Ghent

More info Add to my program
Food supplements in Belgium. (Dutch)

Valerie Vercammen Managing Director, Be-Sup

More info Add to my program
Is cocoa-free chocolate helping build a sustainable future? (Dutch)

Ir. Claudia Delbaere General Manager, Cacaolab

More info Add to my program

This website uses cookies to provide you with a better experience while visiting this site.